Där är du:)

Maria

Hemma från resan och dags att hitta en doktor för graviditeten. I USA funkar det lite annorlunda med hela mödravårds systemet. Här kan man välja att gå till en så kallad midwife som funkar ungefär som en barnmorska hemma eller så kan man välja att gå till en Obgyn/doktor som är specialiserad på graviditeter och förlossningar. Det som skiljer sig är att rutin kontrollerna är lite mer grundliga, man gör till exempel ett mindre ultraljud vid varje besök och den doktorn man väljer är med under hela graviditeten samt under förlossningen.

Även försäkringssystemet fungerar annorlunda här än hemma, det är mycket mer komplext. Vill inte tråka ut er med det i det här inlägget utan vi kör ett separat för det. Hur som helst så ville jag helst gå till en kvinnlig doktor men det visade sig att de doktorer med bra ratings i min försäkringsplan var ofta män. En nära vän till mig hade gått till en man och varit jätte nöjd. Det viktiga var väl att han hade bra ratings från andra och det hade han verkligen, 5 stjärnor från de flesta.

Dags för första besöket, jag var sjukt nervös. Jag vaknade upp på morgonen och tänkte, tänk om jag inte är gravid, jag kanske bara inbillat mig allting, just då kände jag mig helt normal i kroppen. Vi kom dit och fick börja med att svara på massor av rutin frågor om hälsa, mediciner etc. Kolla vikt, längd, blodtryck, urinprov osv… Sen var det dags att träffa doktorn, han kletade direkt på den där gelén på magen och tryckte dit ultraljuds grejen och där var den, på skärmen var det en liten filur med pulserande hjärta och ett huvud lika stort om inte större än kroppen. Jag tittade på min man och sa “Jag är gravid”! Helt sjukt känsla att se den lilla varelsen sprattla runt där i min mage, det var nästan svårare att förstå nu än innan. Efter ultraljudet frågade doktorn massa frågor om min livsstil och hur jag äter och vi fick ställa massa frågor. Jag har ätit prenatal vitaminer sen ägglossningen, det är gravid vitaminer fullmatade med bra ämnen för bebisens utveckling. Han sa att jag skulle lägga till DHA vitaminer (bra för utvecklingen av hjärnan, typ som omega 3) och kalcium, hur mycket ska jag äta tänkte jag men det var väl bara göra som han säger.

Innan vi gick frågade vi när vi kan få reda på vilket kön bebisen har, han sa att vi redan nu via blodprov kan ta reda på det. Man kan då se om det är X eller Y kromosomer i blodet, detta ska vara 99% säkert. Han var inte säker på att det ingick i försäkringen men vi tittade på varandra och sa kör, nyfikna som vi är. När vi var klara hos doktorn kom en sjuksköterska och tog 5 rör blod av mig, vissa för det kommande KUB testet och resten för att se vilket kön barnet har.

När vi kom ut från doktorn kom jag knappt ihåg någonting, det var som att jag fick en blackout från all nervositet om att allt skulle vara bra med bebisen. Min man tittade på mig och sa, du såg lite tagen ut när du såg bilderna och då kom alla tårar. Så mycket känslor, oro och lättnad och glädje. Wow vi ska bli föräldrar, det händer nu!

Vi hörs ses! Kram Maria & lille

IMG_2534

%d bloggare gillar detta: