BVC och dålig viktuppgång

Elin

Vid 2 månaders kontrollen hade lilleman tyvärr knappt ökat något alls i vikt eller växt på längden på två veckor. Jag som varit hoppfull om att amningen verkade fungera och han har inte verkat hungrig efter amning. Från att ha lyckats med de större behoven en gång i veckan de första veckorna till att behöva bytas på sex, sju gånger per dygn med väldigt illa luktande blöjbyten så misstänkte jag ännu starkare att han inte tål mjölkprotein. BVC var inte inne på samma spår då han inte har dålig hy, bortsett från många prickar i ansiktet. Jag fick order om att erbjuda ersättning tre gånger per dag efter amning.

Stukad och lite ledsen för att det inte verkar fungera så tänkte jag att det vore ännu sämre att ge mjökbaserad ersättning med tanke på mina misstankar. Jag bestämde mig för att lita på min instinkt och utesluta mjölken ur min egen kost, så gott det går. Har inte lusläst alla etiketter och fuskat med någon chokladbit och ostbit. Dagen efter att markant dragit ner på mjölk så minskade de stora blöjbytena, färgen blev friskare och de luktar mer normal bebis, men bäst av allt, vi fick en nöjdare bebis ju längre veckan gick. Fuskade med lite glass av misstag under helgen och det märktes direkt. Har erbjudit bröstmjölk som jag hade sparat i frysen som innehöll mjölk, så testet blev långt ifrån fullskaligt men tyckte mig kunna se att han sakta fick lite rundare former.

Ringde BVC och bad att få komma på en extra vägning för att se om min teori stämde. Fick en tid en vecka efter tvåmånaders kontrollen och han har börjat öka i vikt och längd. Bingo, jag känner min bebis bäst :-). Är så glad över att kanske hittat orsaken och amningen kanske kan fungera helt ändå om jag sköter kosten fullt ut. För att underlätta så mycket som möjligt ska jag fortsätta erbjuda extra efter amning, får fortsätta pumpa på så mycket det går, samt lusläsa innehåll och även utesluta soja baserade produkter. Här har vi en utmaning även för mig som tycker mig ha lite fantasi i köket. Jag själv tål inte gluten och där försvinner mjölkfria alternativ som innehåller havre, vilket är många och framförallt gräddliknande produkter. Rismjölk vill man gärna inte dricka i för stor utsträckning med tanke på arseniken. Kvar blir nöt och cocos alternativen. Behöver hitta glutenfria, mjölkfria, vegetariska recept och bakverk.

Utmanande, men inte omöjligt tänker jag. På sätt och vis inte helt oväntat, äldsta sonen var också allergisk och fick utesluta mjölkprotein några år, nu äter han laktosfritt. Olivia äter väldigt lite mjölkprodukter för att trigga och försöka öka mängden succesivt. Får hon för mycket märker vi det direkt och hon får prickar runt munnen. Det är bara näst äldsta sonen som klarat sig. Förhoppningsvis växer det bort för de minst också. Men med den äldsta visste jag inte vad det var som spökade förr än senare när jag slutat amma så stackars prinsen fick stå ut med magont länge. För Olivia påverkade min kost inte lika mycket så jag kunde tänka mig för men behövde inte vara lika konsekvent. De sista kilona kanske försvinner snabbare med den här kosten? Delar med mig om jag hittar smarriga recept framöver!

%d bloggare gillar detta: