Nu är vi redo!

Maria

Nästan iaf 🙂 Vi har under två lördagsförmiddagar varit på förlossningskurs på sjukhuset där Lille ska födas. Jag är ju ett Greys Anatomy fan och det kändes verkligen som att jag var med i TV-serien, haha!  🙂 Vi var ca 8 gravida par inklusive mig och min man. Alla hade BF i ungefär samma period augusti – oktober och alla väntade sitt första barn, så det var MYCKET bra frågor. Hon som höll i kursen var helt fantastiskt duktig, hon var förlossningssjuksköterska i vanliga fall. Hon var väldigt pedagogisk men också väldigt lättsam och rolig, hon demonstrerade hur en kvinna kan bete sig/låta under andra “gradens” värkar. När hon var klar sa hon; “Okej killar, titta inte på era partners som ni tittade på mig nu“, haha! 😀

Första lördagen gick vi igenom vad som händer med kvinnans kropp under graviditeten, hur alla organ trycks uppåt i magen och varför man kan känna på ett visst sätt. Vi gick igenom hela värkarbetet innan man börjar krysta. Hur ens partner kan hjälpa till både genom andningstekniker (Lamaze andning) och massage inkl. praktiska övningar. Sen pratade vi om hur vi ska veta när vi ska åka till sjukhuset. Den stora frågan hos alla såklart! Hon lärde oss en bra 411 regel – om jag har värkar var fjärde minut som varar i en minut och är återkommande under en timme, då ska vi åka in. Sen finns det ju självklart fler olika scenarion och saker som kan hända för att man ska åka in.

Andra lördagen gick vi igenom olika bedövningsalternativ, här i USA finns ju inte lustgas som väldigt många använder i Sverige. Istället har man bl.a. två olika epidral bedövningar:
Walking epidural, den bedövar ungefär till 30%, den lindrar bara smärtan och man kan vara uppe och röra på sig när man har tagit den. Den gör att man kan vara mer flexibel i sina förlossningsställningar. Väldigt få väljer den här när det väl gäller.
Standard epidural, den bedövar ungefär till 90%, den tar bort all smärta men man känner fortfarande sammandragningarna som kommer när man ska krysta. När man tagit den här får man även en kateter eftersom att man inte kan stödja på benen när man ska gå och kissa. Därför finns det inte så många olika alternativ till förlossningsställningar, det är halvsittandes (gynekologställning) eller liggandes på sidan som gäller. Däremot är dom noga med att man ska byta ställning ca var 30:e minut innan man börjar krysta. Man kan börja med walking och sen gå över till standard om man vill. Vi får se i vilket stadie jag är när jag kommer in… 🙂

Vi fick även se en förlossningsfilm och pratade om olika metoder om förlossarbetet stannar upp. Vad händer när bebisen kommer ut och fram till att man åker hem från sjukhuset ca 48 timmar senare vid en normal vaginal förlossning.

Efter det fick vi en rundtur av de avdelningar vi kommer vara i. Vart parkerar man, vart skriver vi in oss, förlossningsrummet/avdelningen (se bild, Kim Kardashians rum var lite mer som en svit med två rum 😛 ), rummen/avdelningen efter att man har fött sitt barn, vi såg lite nya små bebisar 🙂 . Jag tror jag grät minst fem gånger under andra lördagen, haha min man tittade på mig när vi gick där i korridorerna och fattade ingenting, han trodde att jag hade blivit rädd för att föda. Jag har ju inte varit hormonell någon gång under graviditeten men nu blev allt så verkligt, vi kommer vara där om ca 5 VECKOR!!!. Sjuksköterskorna sprang förbi jätteglada och sa “See you soon” 🙂 och jag bara grät, haha!

40 dagar kvar till BF nu! 🙂

Kram Maria & Lille

OB-Room-700-px
Bild lånad från Cedars Sinai’s hemsida (det är en docka i sängen) 🙂

IMG_3882

%d bloggare gillar detta: