Middagsbestyr

Elin 

Att planera mat i vårt hushåll med två matintresserade tonåringar, två allergiska småttingar och mig själv som är vegetarian och har celiaki. Lägg till en make med ganska många “no go” och att jag nu vid amning inte heller får äta mjölk eller ägg. Tills ganska nyligen inte heller sojaprotein vilket med min kombination varit väldigt utmanande. 

Jag har försökt planera middagar och inköp för att allergierna skall ställa till det så lite som möjligt, men det har varit knepigt. Det jobbigaste är när man ska iväg någonstans, då behöver vi nästan en kylväska med mat och fika som är säkert för oss. Man känner sig nästan larvig som ber att få lusläsa alla etiketter och innehåll. 

Jag testade en liten bit ost för att provocera, rätt eller fel kan tyckas men läkaren tyckte vi kunde testa när han åt så pass mycket mat. Tyvärr blev han sjuk och matvägrade så det blev nästan helamning och magen strejkade helt, vilket tydligt visar hur pass känslig han är. I drygt en vecka var han dålig. Ägg vågar jag inte ens drömma om att testa.

Med allt detta att ta hänsyn till fick jag lite matplanerings stress för några veckor sedan. Frågade maken vad vi skulle ha för mat den kommande veckan och fick ett sådant där underbart icke svar, ni vet säkert vad jag menar ?. Där och då slängde jag ur mig ett förslag om att ha en typ av maträtt återkommande veckovis, vilket vi nu kör efter i sommar enligt följande; 

  • Måndag – sallad 
  • Tisdag – fisk 
  • Onsdag – soppa 
  • Torsdag – pannkaka/ våfflor/ langos 
  • Fredag – tacos av alla de slag 
  • Lördag – söndag – gillat 

Sen är jag så bekväm av mig att jag gör för mycket så vi nu på sommaren har lunch dagen efter. Vips blev det mycket lättare och mer ramar att hålla sig till, samt att de stora lättare kan vara med och önska maträtter. Får utvärdera modellen lite mer om några veckor och byter säkert ut någon eller några mot nya rätter. 

Idag var det pannkaka på schemat, tre olika varianter behövde det bli för att tillfredsställa den här familjen! Hoppas på sol imorgon så vi kan köra taco fredag utomhus och skåla för att vi bott ett år i huset ?. 


Ocensurerat från ett stökigt kök ?

%d bloggare gillar detta: