Slutat med napp

Elin

Vi har i sommar slutat med napp! Inte helt lätt och svårt att veta när det är bäst i tiden för ett avslut. Skrev tidigare här på bloggen om att vi påbörjat nedtrappningen och tillät för det mesta napp enbart vid vila på dagen och till natten, men sen kommer dom där dagarna där den ljuddämpande effekten av en napp inte är helt obekväm för föräldrarna och omgivninge och vips sitter den där på tok för mycket. När vi började nedtrappningen pratade vi mycket om att vi skulle börja ta farväl av napparna, vilket Olivia godtog för det mesta. Vi pratade med henne om att besöka Skansen och lämna napparna där, en idé hon gillade. Planen var att behålla nappen sommaren ut, tills vi kom hem från resan till Kreta och sen sluta, men det dök upp ett bra tillfälle och vi slutade tidigare. När vi var i Leksand och hälsade på åkte vi till min moster i Malung över några dagar. När vi packat och lastat in allt i bilen skulle vi sätta oss för avfärd och hittade inte någon av Olivias nappar, varpå min man och jag tittar på varandra och tänker nu kör vi. Sagt och gjort! Vi var tvugna att få ihop det här med Skansen och aporna som skulle få napparna på något bra sätt, vilket hon själv pratat så mycket om så vi sa att en fågel kommit för att hämta hennes nappar och tog dom till aporna på Skansen. I utbyte låg det en liten present från fågeln på ett bord ute när vi sen kom tillbaka från Malung. De första dagarna var det lite gråt och besvikelse, framförallt till natten, men jag hade förväntat mig mycket mer. Hon har också försökt sno lillebrors nappar och låna dom, vilket vi snabbt hejdad. Vid några tillfällen har hon klandrat sig själv att hon tappat bort napparna från början så att fågeln hittade dom. Hon har även varit besviken på fågeln och sagt att hon hellre ville ha napparna istället för en present.

Tajmingen blev väldigt lyckad då hennes kusin som är exakt lika gammal också hade slutat med napp under samma vecka så när vi kom tillbaka från Malung hade ingen av dom napp, annars triggade dom varandra tidigare med att vilja ha nappen i munnen hela tiden. När vi var tillsammans under midsommar helgen var det väldiga napp diskussioner med båda tjejerna, något vi nu slipper. Vi hade inte bestämt någon tid eller tillfälle utan det bara råkade bli samtidigt av en ren slump.

Nu har det gått drygt en månad sedan vi tog bort napparna och hon sover bättre, vid några tillfällen har hon frågat efter napp och bett att få ha napp en liten stund. Hon har även kommit på att napparna i nappflaska kan fungera som subsitut om det krisar, så hon ber om dricka i flaska, så även det får vi sluta med snart.

Lille William har vi omvänt fått kämpa lite med för att börja ta napp och flaska eftersom han använt mig som levande napp och vägrade både vatten och dryck i flaskan tidigare. Han har ett väldigt stort sugbehov så nu när nappen accepteras sover han äntligen bättre och det är smidigt att kunna ge ersättning eller välling i flaska till natten, men napparna skall bort bra mycket tidigare om föräldrarna får bestämma!

%d bloggare gillar detta: