Slutat amma och mjölkstockning

Elin

Så, nu är amningen ett avslutat kapitel för den här gången. Troligen sista gången jag ammat, men man ska aldrig säga aldrig som jag brukar säga. Amningskläderna är bortstädade och utrensade ur garderoben. Har lite tillbehör som skall rensas ut också vid tillfälle. Jag hade som plan att sluta amma innan vi skulle resa den 19 augusti, då det är svårt att hitta mat redan som vegetarian och gluten allergisk utomlands. Att då även behöva ta hänsyn till ägg, mjölk och soja dessutom hade varit ännu knepigare.

Efter midsommar började jag känna mig riktigt färdig med amningen. William var inte nöjd, blev inte alls mätt av att amma. Vi hade också väldig otur med många förkylningar och vakna nätter, samt att han snuttade med mig som napp. Sömnen var obefintlig och han vägrade flaska och napp. Sen matvägrade han och det blev väldigt mycket amning i cirka tre veckor. I mitten av juli började vi äntligen få i honom lite mat igen, då hade även två små tänder kikat fram så nu bet han mig också, väldigt ont. Några tillfällen bet han så hårt så det gjorde ont i timmar. När vi fått upp mängden mat igen till bra volym och vi kommit hem från vår vecka i Dalarna gjorde vi ett nytt försök. Började plocka bort amningen dagtid för att bara amma morgon och kväll, sen blev det någon gång per dygn. Ju mindre jag ammade desto bättre och bättre började det gå med att kunna erbjuda napp och även flaska. Blandade hans favoritgröt i lösare form och gav i flaksa, då gick det lättare. Även nätterna blev snabbt bättre. Från att ha väckt mig med minst 30 min intervall mer eller mindre alla nätter sedan han var ett par månader, kan han nu sova 3-4 timmar i sträck. Ibland mer om vi har riktigt mycket tur. Helt fantastiskt att få lite sammanängande sömn. Att inte få sova på nätterna, tillsammans med att han inte var nöjd, och den begränsade kosten gjorde att det blev tungt och kämpigt. På det stora hela har jag en positiv bild av amning och tycker det är  väldigt mysigt, Önskar däremot att det skulle fungerat bättre och att dom skulle gått upp bättre i vikt. Blir lite moment 22 när jag la om hela kosten för att kunna amma och flaskan inte duger, han ville äta jämt och ändå var liten. Vi fick prova tre olika ersättningar som bara rubbade magen ännu mer och till slut fick vi den helt mjölkfria, vilken fungerade. Äntligen hade vi något att börja jobba med. Då hade vi börjat introducera lite mat, vilket lilleman älskar.  Nu fungerar både maten och flaksa kanon och vår matglade lille kille äter som aldrig förr.

Dagarna efter att jag slutat amma fortsatte brösten att vara lite spända och jag fick lätta lite på trycket, men efter 10 dagar började det göra väldigt ont. Tänkte att det kanske var träningsvärk eller liknande, men det tilltog och gjorde väldigt ont runt om och bak i ryggen. Jag fick frossa och kände mig sjuk. Kändes lite som influensa och fick lite feber. Jag fick alltså mjölkstockning så långt efter att jag slutat amma. Pumpade ur en gång med min elektiska pump från Medela och hade varm vetekudde från Lundmyr som man kan spänna fast. Framåt kvällen kändes det ännu värre så ringde sjukvårdsrådgivningen som ville jag skulle åka in och ta prover och bli undersökt. Sagt och gjort, blev en tur till Huddinge för att ta prover och särkerställa så jag inte behövde penicillin. Ville vara på den säkra sidan också med tanke på att vi skulle resa lördag samma vecka. Jag fick rådet att ha tight sport-bh dygnet runt och värme. Efter några dagar började det sakta kännas bättre. Spände och värkte men blev helt klart med hanterbart. När vi reste kändes det mycket bättre men lite ömt. Allt gick bra och nu vet jag att man kan få mjölkstockning även efter avslutad amning. Nu säger vi hej till goda ostar igen!

 

%d bloggare gillar detta: