Kåkstad och A Reaching Hand

Johan

Onsdagen den 28 februari – Kåkstadsbesök i Langa & Khayelitsha samt gourmetlunch på 4 Roomed mitt i kåkstaden.

I dag blev det lite sovmorgon, Bev och Charlene från A Reaching Hand som vi stöttar hämtade oss.

Vi for direkt ut till konstcentret som ligger i Langa, en av de många kåkstäderna strax utanför Kapstaden. Här lär man ut olika typer av hantverk, b l a drejning, teckning och bild. Man tar även dit barn i skolåldern så dom får öva sina estetiska sidor. Hans Philip och Sebastian klämde även en milkshake i deras café, medan vi andra intog en frukt shake (rena frukter mixade). Sedan for vi vidare till Khayelitsha , den största av kåkstäderna med dryga 1,5 miljoner invånare. Här driver A Reaching Hand dagis, barnen kommer långt ifrån och har väldigt långa dagar. Inte helt ovanligt att dom tillbringar mer än 12 timmar där. Trots stora grupper är det mycket lärande och fantastiskt god stämning.

Efter sång och härlig samvaro med barnen var det dags att ta farväl.

Förutom gåvor i form av kläder & skolsaker skulle dom behövt en större minibuss att köra barnen med.

Lunchen intogs på världens enda fine dining restaurang belägen i en kåkstad. Den drivs av en kvinna som bland annat deltagit i Masterchef. Den 19-åriga sonen står även han i köket och övriga anställda bor i området. Här inser man att det inte bara är superfattiga som bor i kåkstäderna utan även dom som bott där länge och prioriterar närheten till Kapstaden men inte vill lägga alla pengar på boende. I stället kan man unna sig något extra när man firar något.

Här blev vi kvar flera timmar, då värdskapet från henne och övriga på restaurangen var underbart. Killarna blev rätt så less , men skötte sig bra ändå. Maten och uppläggningen var mycket vacker, mycket vegetariskt och starkt, och till råga på allt koriander, inte helt i vår smak, men vad gjorde det med det trevliga sällskapet.

Eftermiddagen och kvällen ägnades åt shopping och middag i Waterfront. Hans Philip fick en riktigt snygg Hacket jacka. Även denna kväll avslutades på hotellets tak bar.

%d bloggare gillar detta: