Hur du undviker att bli en Bridezilla

Hur du undviker att bli en Bridezilla (typ)

Idag är ingen vanlig dag för idag är dagen jag skriver mitt första blogginlägg. Hurra! Erika heter jag, är (snart) 25 år och bor i Uppsala med min fästman Daniel.

Jag planerar just nu dagen med stort B – vårt bröllop. Jag har inga barn men att planera sitt bröllop är lite som att ha barn. Det tar all din tid och energi och kostar en massa pengar, haha. Skämt å sido. Jag tänkte dela med mig av mina bästa tips för att få ihop en sådan cirkus.

Steg 1: hitta en partner som står ut med dig. Steg 2: bestäm ett datum. Ni ser, lätt som en plätt! Eller? Nja. Inte riktigt. Är det bara jag eller har hela fenomenet bröllop blivit hur över-hypeat som helst de senaste åren? Ibland undrar jag om det handlar mer om hur perfekt allt ser ut på Instagram än om kärleken mellan två personer. Missförstå mig rätt, bröllop är sjukt kul och det är självklart att många vill göra dagen till något alldeles extra. Men hur gör man då för att inte go bananas och förvandlas till en bridezilla?

Här kommer mina bästa tips!

Äg er dag

Dagen handlar om er och bara er. Vill ni säga ja i Stadshuset med två vittnen, gör det! Vill ni hyra ett helt slott (och har plånboken för det) så ska ni göra det. Eller vill ni ha knytkalas i trädgården i all sin enkelhet, go for it! Det låter så enkelt men det är inte alltid det. Ofta blir vi rädda för vad folk ska tycka eller att våra nära ska bli besvikna. Försök att tänka bort hur det ”ska” vara.

Ha gott om tid på er.

Ni som känner mig vet att jag är världens tidsoptimist. Och min man-to-be har en gång sagt att jag är sämst på att vara stressad. Ni förstår själva vilken dålig kombo det är. Låt mig säga att om vi inte hade haft ca 14 månader på oss att planera – då hade nog inte förhållandet hållit enda fram till bröllopet 😉

Prioritera och döda era älsklingar.

Exakt, ”kill your darlings” kommer väl till pass. Prioritera vad som är viktigast för er för budgeten kommer inte räcka till allt. Om ni inte har obegränsat stor plånbok, då kan ni skippa det här stycket. Att ha gott om tid hjälper också till här – ni har mer tid på er att spara ihop pengar. Men det till trots kommer ni behöva välja vad som får bli de största budgetposterna. Vi tyckte ringarna var värda att lägga krut på, de ska ju ändå finnas med hela livet. Och maten, mat är ju livet! Däremot faller skovalet ett par ballerinaskor för 199kr. Men är du en sån som älskar skor, kanske du tänker annorlunda.

Vad vill ni göra själva och vad vill ni leja bort?

Eftersom jag jobbar som designer var det självklart för mig att skapa alla trycksaker själv. Älskar att skapa inbjudningskort! Det blir så mycket per personligt, med en liten hemmagjord känsla. Men trots att vi har flera otroligt duktiga fotografer nära oss, ville vi ändå anlita en bröllopsfotograf, för att inte lägga för mycket press på dem. Men man kan helt klart spara några slantar om man har möjlighet att fixa med mycket själv. Är du en pysslig person, varför inte göra dekorationer själv?

Ett till tips under samma rubrik: fråga era nära och kära om hjälp! Min svärmor och hennes föräldrar drev blomsterbutik i flera år och kommer hjälpa oss med blommorna. Daniels kompis sambo som är utbildad stylist ska hjälpa mig med makeup och hår, vilken lycka! Fråga runt om era gäster har självklara (eller dolda) talanger. Eller kanske känner de i sin tur vänner som kan ställa upp?

Chilla för sjutton!

Sist men inte minst. Ta det lugnt! Mitt motto under hela den här resan hittills har varit vi blir gifta oavsett. Och det är huvudsaken. Alltså: oavsett hur ögonfransarna ligger, hur vädret blir eller om klänningen blir smutsig – ni blir ju gifta. Och ni kommer få en bra dag så länge de ni älskar är där. Jag kan inte garantera att mottot håller i sig sådär dagarna innan 26 maj, men visst är det väl ett sunt tänk?

%d bloggare gillar detta: