Pass är bra att ha

Elin

När William fick sitt första pass förra året fick vi instruktioner om att gärna byta pass för Olivia före utgångsdatum om vi skulle resa lite längre. För barn gäller att passet ska bytas ut om barnet ändrar sig mycket i utseende, vilket ju lätt kan vara fallet om man skaffar pass tidigt till sina små älsklingar. Det här var något jag inte riktigt visste, men tyckte lät rimligt, så inför resan till Mauritius valde vi att byta hennes pass för att vara på den säkra sidan. Frid och fröjd tänker jag, vi ska kvällen före avresa checka in på flyget och ange allas passuppgifter varpå min svärmor säger, men det här går ju inte! Va? Vad går inte? – Ditt pass går ut i juli Elin!

Ok, här står jag och har tänkt på allt åt hela familjen men glömt mig själv och mitt eget pass. Panikkänslan sprider sig i kroppen och ilskan över att glömma en så viktig detalj gör mig helt knäckt och paralyserad. Vad ska vi göra? Vill höll på med det sista i packningen och försökte samtidigt lista ut en plan. Inte helt lätt när man är halvt hysterisk. Får besked från callcenter och hemsidor från myndigheter att det är ok att resa in till Mauritius på mitt pass. Rådfrågar mitt ex som reser galet mycket och han visste att man fastnar i Dubai på mellanlandningen. Flyget gick mitt på dagen, men med två bilar och barn vågade vi inte chansa så jag bestämde mig för att åka till Arlanda till öppningen av passpolisen klockan 06.00 för att sen åka hem och färdigställa det sista. Blev inte många minuters sömn den natten.

Hos Passpolisen fick jag snabb assistans, var ju där bland de första på morgonen. Frågade om råd varpå jag får svaret att Dubai inte godkänner ditt pass, ens för mellanlandning och ett tillfälligt måste göras, däremot kan vi inte garantera att du kommer in i Mauritius med ett provisoriskt pass. Den ena passpolisen frågar om jag inte kan boka om resan helt sonika i väntan på ett korrekt pass. Hade jag inte redan ångest och panik innan, vilket jag hade, så blev den tio resor värre nu. Fick ut ett provisoriskt pass, beställde ett nytt riktigt pass och åkte hem. Skakig och nervös.

När vi ska checka in med bagage och allt Arlanda ligger trots varningar och stop i incheckningen online, mitt gamla passnummer inlagt på bokningen. Enligt alla vi frågar skulle jag inte behövt lösa ett provisoriskt pass och det ska enligt internationella flygregler vara slutdestinationens krav och regler som gäller för resan. Vid mellanlandningen i Dubai frågade jag igen och där bekräftade dom att mitt gamla pass inte hade accepterats och att jag då hade fastnat där. Vad som egentligen är korrekt här har jag fortfarande inte lyckats lista ut, då alla sa olika, men jag hoppas verkligen inte behöva uppleva det igen.

Jag var så arg, frustrerad, slut, stressad, orolig och ledsen på samma gång. Kände att det här är så dramatiskt att jag inte ens kommer kunna skratta åt det i efterhand och en då tycka att det är en rolig, klantig historia. Allt kändes bara tok fel och jag kände verkligen hur min brist på sömn och oro drabbade alla runtomkring som fick stå ut med ett åskmoln till resesällskap. Snälla du som läser, kolla för allt i världen utgångsdatumet för era pass inför nästa resa!

%d bloggare gillar detta: