Semester i lägenhet med barn

Elin

Efter flertalet semestrar i lägenhet har jag samlat på mig lite tips och genvägar som jag gärna delar med mig av. Har ni frågor eller funderar på att semestra i lägenhet är ni varmt välkomna att ställa dom. Hoppas det ger lite tips och inspiration inför era semesterplaneringar.

När man hyr lägenhet är det inte alltid helt tydligt vad som finns i lägenheten vid bokning. Jag försöker få reda på tvättmöjlighet för att kunna avgöra hur mycket kläder som behöver packas. Ofta slutar det ju med att man använder bra mycket färre plagg än man packat, men finns det dessutom tvättmaskin kan man tvätta badkläderna lite nu och då, strandhanddukarna, favoritkläderna etc. I köket finns det som regel en uppsättning porslin för antalet lägenheten är anpassad för, några enklare redskap för basic matlagning, ugn, micro, kaffebryggare beroende på land och diskmaskin i bästa fall.

Det man får fundera över är hur mycket mat man vill laga i lägenheten, vill vi göra matsäck till utflykter? Vill vi spara rester? Det som oftast inte finns är kylväska – jag brukar packa en mjuk kylväska i resväskan, dels för matinköp och för stranden eller utflykterna.

Det jag gärna packar med hemifrån för att underlätta är;

 • Kylväska modell mjuk
 • Vattenflaskor till alla i familjen
 • Diskmedelstabletter
 • Sköljmedel
 • Tvättmedel
 • Värmeljus för mysfaktor
 • Plasttallrikar, skålar och platsglas – både till de små att äta på och för utflykter till alla.
 • Barnbestick
 • Haklappar
 • Plastbestick
 • Någon matlåda som ändå används till smörgåsar eller tilltugg till flyget.
 • Glutenfria flingor
 • Glutenfritt knäckebröd

Det jag brukar köpa på plats vid ankomst

 • Det jag handlar tidigt under vistelsen, plus om något av ovan inte lyckats komma med i packningen, är;
 • Plastpåsar
 • Folie
 • Salt
 • Peppar
 • Olja
 • Vinäger
 • Örtkrydda
 • Vitlök
 • Honung

Jag tycker att man kommer ganska långt med de smakerna och kan laga flertalet rätter. Självklart köper vi massor av annan mat, men det är ju så individuellt vad man föredrar så besparar er den listan.

Vi försöker frossa i det som är lokalt och njuter gärna av det som växer på plats eller finns naturligt där vi är. Personligen är jag inte låst vid att mina frukostar eller maträtter måste vara på ett speciellt sätt utan tycker det är en del av charmen i att resa. Det är utmanande att vara vegetarian med celiaki, speciellt utomlands där det inte alltid är lika vanligt med vegetarianer som det ändå blivit i Sverige. När man vill ha det lite snabbt och smidigt på semestern och inte vill köpa hela kryddskåpet blir det lätt lite slarv. Försöker alltid ta med mig knäckebröd och flingor i packningen för att veta att jag har en bas att börja med beroende på destination.

Lägenhetsboende är både smidigt, prisvärt och skönt på många sätt om man tycker det är ok att laga mat och tvätta lite även på semestern. Får se vart det bär av nästa gång!

%d bloggare gillar detta: